Istoria plaselor sportive

Istoria plaselor sportive este strans legata de cea a fotbalului ( a portilor de fotbal). Primele referiri la portile de fotbal au fost facute in Anglia la sfarsitul sec. al 16 - lea inceputul sec.17-lea, de catre John Norden ( topograf) respectiv Richard Carew (anticar).

Plasele de protectie pentru portile de fotbal si pentru ingradirea terenurilor de fotbal au fost inventate de catre un inginer din Liverpool, John Brodie, in 1891.

John Alexander Brodie (1858 - 1934) - inginer civil britanic.

Brodie si-a inceput activitatea profesionala 1875 in administratia portului si docurilor din Mersey. Dupa aceasta si-a deschis in cabinet de consultanta in Spania unde a trait si lucrat o perioada.

In 1889, Brodie a fost martor la o revolta ce a avut loc pe stadionul Everton's Goodison Park. Cauza revoltei era faptul ca nimeni nu stia precis daca mingea a trecut sau nu de linia portii.  Dupa aceasta intamplare Brodie si-a dat seama de utilitatea plaselor de protectie pentru jocul de fotbal in general si pentru portile de fotbal in special. Astfel ca in 1889, Brodie a inventat si patentat plasele de porti detasabile ce pot fi folosite in fotbal, handbal sau alte sporturi asemenea.

La scurt timp dupa inventia plaselor de porti, cluburile au fost obligate sa  le foloseasca in campionate. Utilizarea lor scapandu-i pe arbitri de o mare bataie de cap, in a stabili daca a fost sau nu gol.

Desi a avut mai multe inventii John Alexander Brodie afirma ca inventia plaselor de fotbal este inventia de care este cel mai mandru.

In EnglishEn francais

RSS
Alte categorii
 » 
 »