Regulament handbal

!!!  Intrucat regulamentul jocului de handbal este foarte amplu, ve-ti gasi in aceasta sectiune doar specificatiile ce prezinta implicatii directe pentru plasele de protectie ( plasele laterale, plasele pentru cupole si plasele de porti) de care aveti nevoie pentru acest joc.

Regula 1.  Terenul de joc

 1.1 Terenul de joc (vezi Figura 1) este dreptunghi cu lungimea de 40 metri si latimea de 20 metri, si se compune din 2 spatii de poarta  si o zona de joc. Liniile laturilor lungi sunt numite linii de margine iar liniile laturilor scurte sunt numite linii de poarta (intre barele portii) sau liniile exterioare portii (de ambele parti ale portii).

      In jurul terenului de joc trebuie sa existe o zona de siguranta, cu o latime de cel putin 1 metru de-a lungul liniilor de margine si 2 metri in spatele liniilor exterioare portii.

      Caracteristicile terenului de joc nu trebuiesc modificate in timpul jocului astfel incat una dintre echipe sa fie avantajata.

 1.2 O poarta se gaseste in centrul fiecarei linii exterioare a portii. Portile trebuie sa fie solid ancorate de podea sau de peretii din spatele lor. Portile au la interior o inaltime de 2 metri si o latime de 3 metri.

      Barele verticale ale portii sunt unite de o bara orizontala. Partea posterioara a barelor portii trebuie sa fie aliniata cu muchia posterioara a liniei de poarta. Barele verticale si bara transversala trebuie sa fie patrate in sectiune, cu laturile de 8 cm. Pe cele 3 laturi care sunt vizibile dinspre terenul de joc, barele trebuie vopsite in 2 culori contrastante, care sa fie diferite si de culorile din spatele portii.

      Portile trebuie sa aiba o plasa, atasata in asa fel incat o minge o data intrata in poarta sa ramana, acolo si sa nu poata iesi imediat de acolo.

 1.3 Toate liniile terenului fac parte integranta din spatiile pe care le delimiteaza.

Liniile de poarta vor avea 8 cm latime intre barele portilor in timp ce toate celelalte linii vor avea 5 cm latime.

      Liniile dintre doua suprafete adiacente pot fi inlocuite cu o diferenta de culoare intre acele suprafete adiacente ale podelei.

 1.4 In fata fiecarei porti este un spatiu de poarta . Spatiul de poarta este delimitat de o linie a spatiului de poarta , care este trasata astfel:

      (i) o linie de 3 metri lungime direct in fata portii; aceasta linie este paralela cu linia de poarta si la 6 metri distanta de aceasta (masurata de la muchia posteriora a liniei de poarta la muchia anterioara a liniei spatiului de poarta); si

      (ii) doua sferturi de cerc, fiecare cu o raza de 6 metri (masurata de la coltul interior posterior al stalpilor portii), care fac legatura intre linia de 3 metri lungime si linia exterioara a portii

     1.5 Linia de aruncare libera (linia de 9 metri) este o linie intrerupta, trasata la 3 metri in afara liniei spatiului de poarta. Atat segmentele de linie cat si spatiile dintre ele masoara 15 cm.

 1.6 Linia de 7 metri este o linie lunga de 1 metru, marcata in fata portii. Este paralela cu linia de poarta si aflata la 7 metri de aceasta (distanta masurata de la muchia posterioara a liniei de poarta la muchia anterioara a liniei de 7 metri); (vezi Figura 1).

 1.7 Linia de restrictie (limitare) a portarului (linia de 4 metri) este o linie cu lungimea de 15 cm, marcata in fata portii. Este paralela cu linia de poarta si la 4 metri distanta de aceasta (masurata de la muchia posterioara a liniei de poarta la muchia anterioara a liniei de 4 metri;.

1.8 Linia de centru uneste mijlocul liniilor de margine.

 1.9 Linia de schimb (un segment din linia de margine) pentru fiecare echipa, se intinde de la linia de centru pana la un punct aflat la o distanta de 4.5 metri de aceasta. Acest punct al liniei de schimb este marcat de o linie paralela cu linia de centru si care se intinde pe o distanta de 15 cm inauntru liniei de margine si 15 cm in afara liniei de margine (inauntrul si in afara terenului de joc).

Regula 3.  Mingea

 

3.1 Mingea este confectionata din piele sau material sintetic. Mingea trebuie sa fie sferica. Suprafata mingii nu trebuie sa fie stralucitoare sau alunecoasa .

 3.2 Dimensiunile (circumferinta si greutatea) mingilor folosite la diferitele categorii de echipe sunt urmatoarele:

      -     58-60 cm si 425-475 g (Marimea IHF 3) pentru echipele masculine si tineret masculin (peste 16 ani);

      -     54-56 cm si 325-375 g (Marimea IHF 2) pentru echipele feminine, tineret feminin (peste 14 ani) si tineret masculin (12 – 16 ani);

      -     50-52 cm si 290-330 g (Marimea IHF 1) pentru tineret feminin (8 – 14 ani) si tineret masculin (8 – 12 ani).

      · Comentariu:

      Cerintele tehnice pentru mingile ce trebuie folosite in toate jocurile internationale oficiale sunt cuprinse in “IHF Ball Regulations” (Regulile IHF pentru minge).

      Marimea si greutatea mingilor folosite pentru “Mini-Handball” nu sunt reglementate de regulamentul de joc.

 3.3 La fiecare joc, trebuie sa fie disponibile minimum 2 mingii. Mingea de rezerva trebuie sa fie disponibila la masa cronometrorului in timpul jocului. Mingile trebuie sa indeplineasca cerintele mentionate la Regulile 3.1-2.

 3.4 Arbitrii decid cand sa foloseasca mingea de rezerva. In astfel de cazuri, arbitrii trebuie sa puna in joc, imediat, mingea de rezerva pentru a reduce intreruperile si a evita “time-out”.

                                            Ghid pentru terenul de joc si porti

 

a)   Terenul de joc este un dreptunghi de 40 x 20 m. El trebuie verificat prin măsurarea lungimii celor două diagonale. Lungimile lor din muchia exterioară, în muchia exterioară, trebuie să fie de 44,72 metri. Lungimea diagonalelor unei jumătăti de teren trebuie să fie, din muchia exterioară în muchia exterioară opusă a intersectiei, dintre linia de mijloc cu linia de margine, de 28,28 metri.

      Terenul de joc este prevazut cu marcaje, denumite “linii“.

      Liniile de poartă (între barele portii) vor avea latimea, ca si barele portii, de 8 cm, toate celelalte linii vor avea lătimea de 5 cm. Liniile care delimitează spatii de joc alăturate pot fi înlocuite prin culori diferite care delimitează fiecare spatiu.

 b)   Spatiul de poartă din fata portilor constă dintr-un dreptunghi de 3 x 6 metri si două sferturi de cerc, de legatura, cu o rază de 6 metri. Spatiul de poarta se face prin trasarea – paralel cu linia de poartă si la o distantă de 6 metri de la muchia posterioară a liniei de poartă la muchia anterioară a liniei spatiului de poartă – a unei linii lungi de 3 metri. Această linie se continuă, pe ambele părti, cu un arc de cerc la care muchiile interioare-posterioare ale barelor respective constituie centrul de unde se măsoară raza de 6 metri. Liniile si sferturile de cerc care delimitează distanta spatiul depoarta sunt denumite “linia spatiului de poarta”. Distanta dintre muchiile exterioare ale punctelor de intersectie dintre arcurile de cerc si linia exterioară a portii este, astfel, de 15 metri. (Fig. 5).

 c)   Linia întreruptă de aruncare liberă (linia de 9 m) este paralelă si concentrică cu linia spatiului de poartă, dar la o distantă suplimentară de 3 metri de aceasta. Segmentele ca si spatiile intermediare măsoară, fiecare, 15 cm. Segmentele vor fi decupate in unghi drept, si vor fi radiale. Măsurarea marcajelor curbe se face pe coarda marcajelor (Fig. 5).

 d)   Linia de 7 m este lungă de un metru si va fi trasată paralel cu poarta, direct în fata portii, la o distanta de 7 metri masurata de la muchia posterioară a liniei de poartă la muchia anterioară a liniei de aruncare de la 7 m .

 e)   Linia de restrictie a portarului (de la 4 m) din fata portii are lungimea de 15 cm. Ea se trasează paralel cu linia de poartă, la o distantă de 4 metri, măsurati de la muchia posterioară a liniei portii la muchia anterioară a liniei de la 4 m, ceea ce inseamna ca ambele linii se includ in distanta de 4 metri.

 f)    Terenul de joc ar trebui să fie înconjurat de un spatiu de sigurantă de cel putin 1 (un) metru de-a lungul liniilor de margine si de 2 (doi) metri în spatele liniilor de poartă.

g)   Poarta este asezată la mijlocul liniei exterioare a poartii. Portile trebuie să fie bine fixate de podea sau de peretele aflat în spatele lor. Ele trebuie să aibe o lătime, măsurată în interiorul barelor, de 3 metri si o înăltime, măsurată în interiorul barelor, de 2 metri. Barele portii trebuie să formeze un dreptunghi, la care diagonalele interioare trebuie să măsoare 360,5 cm (maximum 361 cm - minimum 360 cm, cu o diferentă de maximum 0,5 cm la aceeasi poartă). Muchia posterioară a barelor portii trebuie să se alinieze cu muchia posterioară a liniei de poartă (si a liniei de poartă exterioară) în asa fel încât barele portii vor fi cu 3 cm iesite în afara liniei exterioare a portii.

      Stalpii portii si bara transversala, care ii uneste,  trebuie să fie confectionate din acelasi material (de exmplu lemn, metale usoare sau material sintetic) si de formă patrată (8 cm). Marginile lor trebuie să fie rotunjite cu o rază  de 4 ±1 mm. Stalpii portii si bara transversală trebuie vopsite, pe cele trei laturi vizibile dinspre terenul de joc, în două culori distincte si contrastante atat una cu cealalta cat si cu culorile din jurc. Amândouă portile, de pe acelasi teren, trebuie să fie vopsite în aceleasi culori.

      Benzile colorate masoara la colturi (îmbinarea stalpilor laterali cu bara transversal), cate 28 cm în fiecare directie. Toate celelate benzi trebuie să aibe lungimea de 20 cm. Fiecare poartă va fi prevăzută cu o plasă. Aceasta trebuie să fie în asa fel fixată încât o minge aruncată în poartă să rămână acolo, sau să nu treacă prin plasă si să iasă afară. În caz că este necesar, se mai poate prinde, în poartă, în spatele liniei de poartă, o plasă suplimentară. Distanta dintre linia de poartă si această plasă suplimentară trebuie să fie de cca. 70 cm, dar nu mai putin de 60 cm.

 h)   Adâncimea plasei portilor ar trebui să fie, la partea superioară, 0,9 m în spatele liniei de poartă, iar la partea inferioară 1,1 m, cu o tolerantă admisă de ± 0,1 m.              Ochiurile plasei nu trebuie să fie mai mari decât 10 x 10 cm. Plasa trebuie să fie prinsă de barele laterale si de bara transversală, cel putin, la fiecare 20 cm.

      Este permis ca plasa suplimentară să fie în asa fel legată de plasa portii încât să nu poată intra nici o minge între ele.

 i)    În spatele portii, la mijlocul liniei de poartă exeterioară, la o distantă de cca. 1,5 m de poarta, trebuie montată o plasă de protectie verticală, de 9 – 14 m lungime si cu o înăltime de 5 m de la nivelul podelei.

 j)    La mijlocul  spatiului de schimb, pe una dintre laturile terenului se afla masa cronometrorului. Masa poate fi de maximum 4 metri lungime si ar trebuie amplasată la o înăltime de cca.  30 – 40 cm deasupra suprafetei de joc, pentru a asigura o vizibilitate buna.

 k)   Toate măsurătorile care nu au indicată nici o tolerantă vor trebui să corespundă normelor ISO (International Standard Organmization) 2768 – 1 / 1989.

 l)    Normele pentru portile de handbal au fost stabilite de Comitetul European pentru Standardizare, CEN (Comité Européen de Normalisation), în cadrul normelor EN 749, în legătură cu norma EN 202.10-1.

In EnglishEn francais

RSS
Alte categorii
 » Regulamente jocuri cu mingea » Regulament fotbal » 
 » Regulamente jocuri cu mingea » Regulament  volei »