Regulament fotbal


REGULAMENTUL JOCULUI DE FOTBAL

Terenul de joc: Acesta poate avea o lungime cuprinsa intre 90m si 120m iar latimea intre 45m si 90m. Portile se afla la mijiocul liniilor din fund si au o lungime de 7,52 m si o inaltime de 2,44 m.

Mingea de joc este de forma sferica, cu un invelis din piele sau din alt material; care sa nu constituie un pericol pentru jucator. Ea va avea o circum ferinta de 68-71 cm si va cantari intre 396 gr si 453 gr.

Fiecare echipa va avea in teren maximum 11 jucatori sau minimum 7. Echipa care, din diferite motive, ramane cu mai putin de 7 jucatori in teren pierde meciul cu 0-3, indiferent de situatia scorului pana in acel moment. Nu pot juca toti jucatorii trecuti pe foaia de arbitraj. Jucatorii de rezerva vor astepta in afara terenului de joc. Inlocuirea se va face numai pe la centrul terenului si daca faza de joc este oprita. Rezerva nu intra in teren pana cand jucatorul care va fi inlocuit nu a parasit terenul.

Echipamentul echipelor trebuie sa fie de culoare diferita si pentru fiecare jucator el consta din: ghete de fotbal, jambiere, aparatori, chiloti si tricou. Portarul poate avea in plus genunchiere si un tricou de alta culoare decit a coechipierilor sau jucatorilor adversi

Arbitrajul: Conducerea unui joc este asigurata de catre 3 arbitri (unul de centru si doi de tuse). Arbitrul de centru va conuce si va avea grija sa se respecte regulamentul, sa nu se comita greseli; va semnala inceputul si sfarsitul partidei, precum si toate opririle de joc. El sanctioneaza pe jucatorii care nu respecta regulile jocului. Cei doi arbitri de linie ajuta arbitrul de centru sa conduca jocul, potrivit regulamentului. Arbitrii de linie vor avea stegulete cu care vor semnaliza mingea iesita din joc, lovitura de colt, hentul, lovitura de la poarta sau aruncarea de la tuse si pozitia de ofsaid.

Un meci de fotbal dureaza 2 reprize a 45 de minute cu o pauza de 15 minute intre ele. Mingea este in joc atata timp cit se gaseste in teren intre liniile care delimiteaza suprafata de joc si nu a fost oprita de arbitri. Inscrierea unui punct este valabila caind mingea patrunde complet in poarta, depasind cu intreaga ei circumferinta linia portii. Ofsaid (afara din joc) Este pozitia cea mai comentata azi in jocul de fotbal. Un jucator este considerat in ofsaid atunci cand fiind in atac, intre el si linia de poarta adversa nu se gasesc doi adversari, in momentul cand mingea ii este pasata.

Greseli si sanctiuni: Daca faceti una din greseli sunteti sanctionati de arbitru (cu lovitura libera directa). Daca in propriul careu jucati mingea cu mana (hent) veti fi penalizati de arbitru cu lovitura libera directa de la 11 m.

VOCABULAR

Bec(engl., beak) - fundas in jocul de fotbal.

Beton- denumirea unui sistem de aparare folosit in jocul de fotbal, care consta din aglomerarea zonei proprii a terenului cu cat mai multi jucatori de camp, indiferent de postul pe care acestia il ocupa in echipa.

Corner(engl., corner = colt) - lovitura libera directa executata din coltul terenului de joc de catre un jucator al echipel care ataca, deoarece mingea iesita in afara terenului, depasind linia de fund, a fost atinsa ultima oara de un jucator al echipei aflate in aparare.

Goal-keeper(engl.) - portarul, in jocul de fotbal.

Hat-trick(engl.) - expresie folosita in situatia cand intr-un meci de fotbal un jucator reuseste inscrierea a trei goluri.

Heading(engl.)- lovirea mingii cu capul, in jocul de fotbal.

Hent(engl, «hand - mana)- cand un jucator, exceptie facand portarul, atinge mingea cu mana, in spatiul si in timpul jocului.

Inter- post in linia de atac al unei echipe de fotbal, handbal s.a.

Libero- jucatorul care isi extinde activitatea in latul terenului, in spatele liniei de fundasi. fiind prezent acolo unde faza de joc necesita interventia lui.

Offside(engl., se citeste ofsaid) - situatia unuia sau a mai multor jucatori aflati rnai aproape de poarta adversa decat ultimul jucator al acestei echipe. Se sanctioneaza cu o lovitura libera indirecta in favoarea echipei aflate in aparare.

Out(engl., se citeste aut - afara) - minge iesita in afara terenului de joc.

Penalti(engl. «penalty» = pedeapsa) - lovitura de pedeapsa executata de la 11 m de linia portii.

UEFA- Uniunea Europeana de Fotbal - Asociatie, forul care coordoneaza activitatea internationala de fotbal pe plan european.

In EnglishEn francais

RSS
Alte categorii
 » Regulamente jocuri cu mingea » Regulament handbal »