Regulament volei

Regulament Volei

CONDITII MATERIALE SI TEHNICA JOCULUI

1. Terenul de joc este un dreptunghi de 18 m pe 9 m, impartit in doua patrate egale printr-o linie de mijioc. Liniile de marcare ale terenului sunt late de 5 cm si fac parte din terenul de joc.

Se poate juca pe pamint, pe iarba, pe bitum, zgura sau in sali de sport. Fileul care separa cele doua terenuri de joc are inaltimea (la marginea sa superioara), de 2,43 m pentru barbati, 2,24 m pentru femei.

Mingea este confectionata din benzi de piele avand o camera de cauciuc in interior, o circumferinta de 65-68 cm si o greutate de 250 g.

Echipa este formata din 6 jucatori titulari (care sunt pe teren) si inca 6 jucatori de rezerva, care pot fi introdusi oricand in timpul jocului (dar nu mai mult de 6 schimbari intr-un set). Jucatorii unei echipe stau pe teren astfel incat sa acopere intreaga suprafata de 81 mp.

In timpul efectuarii serviciului, jucatorii sunt obligati sa stea pe teren in ordinea numerelor anuntate de catre antrenor la arbitrul scorer. Pentru a usura intelegerea unui joc, cele 6 zone de pe teren au fost numerotate de la 1-6 in sensul invers de miscare a acelor ceasornicului.

Ori de cate ori o echipa castiga serviciul de la adversari, jucatorii isi schimba locurile pe teren, efectuand o rotatie in sensul acelor ceasornicului. Echipele aflate fata in fata, incearca sa-si trimita astfel mingea de joc, incat adversarul sa nu o poata returna in conditii regulamentare. Mingea se pune in joc printr-un servici care este executat din afara terenului (din spatiul special destinat) de catre jucatorul aflat in dreapta, pe linia de fund a terenului.

Echipa care este in posesia mingii este obligata ca, prin maximum trei lovituri, sa o trimita in terenul advers. Se obtine un punct de catre echipa care a servit in cazul cand echipa adversa nu reuseste sa-i retransmita mingea regulamentar. Un set se incheie atunci cand o echipa a totalizat 15 puncte (cu condifia departajarii cu 2 puncte la scorul de 14:14, 15:15 etc.).

Victoria este obtinuta de catre echipa care castiga prima doua seturi (din trei) sau trei din cinci.

2. Cele mai frecvente greseli ce pot fi facute in jocul de volei sunt:

-La executarea serviciului: daca jucatorul care serveste arunca mingea in aer, dar n-o loveste, ci o reprinde sau mingea in cadere si atinge orice parte a corpului, se considera serviciu gresit si mingea va fi data echipei adverse spre a servi, de asemenea atingerea liniei de fund a terenului sau iesirea din zona de serviciu, trimiterea mingii prin afara benzilor laterale ale fileului, atingerea cu mingea servita a unor obstacole existente in sala sau teren, serviciul care nu cade in intervalul terenului advers.

-La pasarea mingii: lovirea de catre acelasi jucator de doua ori consecutiv a mingii (singura exceptie admisa se refera la efectuarea blocajului care da dreptul la o a doua lovitura jucatorilor care au participat la blocaj), tinerea, impingerea, conducerea mingii in momentul pasei, atingerea mingii cu o parte a corpului aflata sub nivelul mijiocului.

-La lovirea mingii (lovitura de atac): atingerea fileului cu mana, atacarea mingii aflate in terenul advers, tinerea sau conducerea mingii; jucatorul din linia a II-a, trecut pe parcursul jocului in prima linie, nu are voie sa atace si sa participe la blocaj. El poate pasa sau trimite mingea peste fileu la adversar.

-La efectuarea blocajului atingerea fileului, participarea la blocaj a jucatorilor din linia a II-a. Mai sunt considerate greseli: depasirea liniei de mijloc a terenului, calcarea liniilor de demarcare a terenului in momentul efetuarii serviciului (de catre oricare dintre jucatori), emiterea unor sunete, efectuarea unor gesturi care sa distraga sau sa deruteze adversarul (bataie din palme, bataia picioarelor in podea etc.).

3. Principalele elemente tehnice care sunt folosite in jocul de volei sunt:

- Serviciul - care poate fi efectuat de sus sau de jos, din fata si din lateral (in functie de pozitia jucatorului fata de fileu).

- Preluarea (manseta) cu doua maini de sus sau de jos, din serviciu sau din atac

- Ridicarea pentru lovitura de atac sau pasarea mingii.

- Lovitura de atac - procedeu drept, intors sau prin rotarea bratului

- Blocajul - individual, in 2 si 3 jucatori

- Dublarea pasei loviturii de atac sau blocajului.

VOCABULAR

Dubla - lovirea consecutiva a mjngii de catre acelasi jucator.

Dublare - plasamentul unui jucator in spatele celui care trage (ataca).

Intrare - trecerea unui jucator din linia a 11-a in linia I, pentru a ridica mingea in vederea atacului.

Sextet - cei 6 jucatori de volei din teren.

Aut (engl. out = afara) - mingea cazuta in afara terenului de joc.

Coordonator de joc- jucator in teren care a tost desemnat de antrenor sa dirijeze jocul echipei (cine ridica, cine va trage, plasament, dublaj s.a.).

In EnglishEn francais

RSS
Alte categorii
 » Regulamente jocuri cu mingea » Regulament handbal »